Auttamisen aika

22.3.2020
Kirsi Paldanius

Korona 6 - Yrittäjä 0?

Mikään ei ole tänään kuin eilen. Herääminen huomiseen hirvittää yhä useampaa. Huolen pilvet kerääntyvät kevätauringon eteen ja rintaa kouristaa kasvava laskupino ja tyhjenevä pankkitili.

Haluan auttaa. Taloudellista apua en pysty tarjoamaan, mutta juuri nyt aikaa on. Aloittelevan yrittäjän "keikkakalenteri" on tyhjä.

Miten siis voisin olla avuksi?

Yksinyrittäjä ja mikroyrittäjä

Koronavirusepidemia koettelee etenkin meitä yksinyrittäjiä ja yhden tai muutaman työntekijän työllistäviä mikroyrittäjiä. Onneksi kaikki eivät ole yhtä pahassa jamassa - ja toimialasta riippuen tilauskanta ja työtilanne voivat olla oikeinkin hyvät.

Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä onnekkaita. Mm. kivijalkakauppiaat, ravintoloitsijat, kauneudenhoidon ja hyvinvointialan yrittäjät ovat kovilla. Minulle voit soittaa luottamuksella - jopa anonyymisti niin toivoessasi. En lupaa neuvoa sinua liiketoiminnassa, viranomaisasioissa saati substanssissasi. Sen sijaan kuuntelen, esitän ratkaisukeskeisiä kysymyksiä voimavarojen ja tavoitteiden, vuorovaikutuksen ja tulevaisuuden suuntaan ja ohjaan näin uusiin näkökulmiin. Koska en tässä tilanteessa toimi työnohjaajana, saatan myös (luvan saatuani) esittää omia mielipiteitäni.

Minulle voit soittaa luottamuksella - jopa anonyymisti niin toivoessasi.

Soita siis. Jos hetki on minulle huono, en vastaa puheluusi. Lähetä silloin viesti ja kerro milloin voin soittaa takaisin.

PK-yrittäjä ja yritysjohtaja

Painit todennäköisesti hyvin erilaisten ongelmien kanssa kuin yksinyrittäjä tai muutaman henkilön työllistävä mikroyrittäjä. Tai ehkä sinulla menee jopa paremmin kuin eilen? Tai ehkä sinulla on huoli taloudesta? Kenties mietit miten henkilöstö selviää työmäärän lisääntymisestä? Pohdit pakon edessä tapahtunutta työn tekemisen tapojen muuttamista ja sen mukanaan tuomia kysymyksiä? Ehkä jännität etäkokousten järjestämistä ja onnistumista? Saatat myös olla huolissasi työntekijöiden hyvinvoinnista ja jaksamisesta? Kertaat muistilistaasi ja tarkistat oletko varmasti huomioinut tasapuolisuuden? Tai mietit miten onnistuu työn tehokkuuden arvioiminen..?

Entä oma jaksaminen?

Olen täällä myös sinua ja yritystäsi varten. Ota yhteyttä. Sovitaan soitto- tai etäpalaveriaika ja mietitään yhdessä miten voisin olla avuksi. Tavallisesti jo puolen tunnin puhelun aikana kirkastuu jokin asia, esiin nousee mahdollisuus, mieleen tulee idea, myönteinen vahvistuu.

Joskus se riittää.

Varaa aika.
Soitan sinulle.
Tutkitaan tilannetta.
Jotain tapahtuu.
Aina.

Voin esimerkiksi työnohjauksen avulla:

  • auttaa hallitsemaan työn rajaamista erityisesti psyykkisesti kuormittavissa tilanteissa
  • tukea kokonaisvaltaisesti psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia
  • auttaa paremmin ymmärtämään omaa rajallisuutta ja hyväksymään keskeneräisyyttä
  • auttaa tunnistamaan ja hallitsemaan työn kuormitustekijöitä ja työstressiä
  • auttaa ammatti-identiteetin ja itsetuntemuksen vahvistamisessa.

Voimme miettiä yhdessä myös ratkaisuja yhteisöllisyyden ylläpitämiseen, töiden etenemiseen, tiedonjakoon, dialogiin, osaamisen jakamiseen.

Kokeile! Et menetä mitään.

Tehdään tänäänkin hyvin, jotta huomenna olisi paremmin!