Osaaminen näkyviin - resurssit

7.10.2023
Kirsi Paldanius

Resurssit ovat olemassa olevaa aineellista, fyysistä, psyykkistä tai sosiaalista pääomaa ja voimavaroja. Ne mahdollistavat hyvinvointia, muiden vahvuuksien lajien toteuttamista arjessa, ja tukevat tavoitteisiin pääsyä. Resurssit ovat ainoa vahvuuksien laji, joka voi olla myös ulkoinen.

"Haluan oppia soittamaan kontrabassoa! ... Kalenterista löytyisi joustoa osallistua tunneille, äiti on luvannut hoitaa kaksosia, eikä musiikkiopistokaan ole kaukana. Mutta yksinhuoltajan talous ei taivu kalliiseen opetukseen, saati soittimen hankintaan..."

"Haluan oppia soittamaan kontrabassoa! Ajatus ei anna minulle rauhaa. Perheessämme on aina arvostettu musiikin tekemistä ja soittajia. Itsekin rakastan musiikkia, tunnen nuotit ja minulla on hyvä rytmitaju. Koulussa sain soittaa kontrabassoa ja se tuntui just omalta soittimelta. Kontrabasson ääni saavuttaa minussa jotain, jotka mikään toinen instrumentti ei tavoita. Kalenterista löytyisi joustoa osallistua tunneille, äiti on luvannut hoitaa kaksosia, eikä musiikkiopistokaan ole kaukana, Mutta yksinhuoltajan talous ei taivu kalliiseen opetukseen, saati soittimen hankintaan..."

Yllä oleva kuvitteellinen esimerkki kuvaa resurssien vahvuuden ilmentymää. Henkilö haluaa oppia soittamaan kontrabassoa (kiinnostus), hän on innostunut (luonteenvahvuus) ja musikaalinen (kyvykkyys), hän lukee vaivatta nuotteja (osaaminen) ja aikaa ja muita harrastuksen aloittamista tukevia seikkoja löytyy (resurssit). Musiikki merkitsee hänelle paljon (arvot). Jotain silti puuttuu.

Meillä jokaisella on lukuisia erilaisia resursseja; aineellisia, fyysisiä, psyykkisiä, kognitiivisia ja sosiaalisia tekijöitä, jotka toimivat voimavarana elämässä ja työssä, mahdollistavat muiden vahvuuksien käyttöä tai toteutumista ja tukevat hyvinvointia työssä ja vapaalla.

Resurssit ovat kuudesta vahvuuden lajista ainoa, joka voi olla myös ulkoinen. Ne ovat todellisia, olemassa olevia voimavaroja. Vahvuuksiemme erilaisuuden vuoksi myös meille merkitykselliset ja arvokkaat resurssit ovat erilaisia ja hyvinvointimme vahvistuu erilaisista asioista.

Tämä on viimeinen osa (6/6) Sepontyttären Osaaminen näkyviin -viikon julkaisusarjasta. #OsaaminenNäkyviin -viikkoa vietetään 2.-8.10.2023.

#VOIMAKEHÄ® on laajalle vahvuusnäkemykselle perustuva konsepti, jota lisenssivalmentajana hyödynnän Sepontyttären palveluissa.

Lue lisää Sanna Wenströmin teoksesta Kaikilla Vahvuuksilla (http://bit.ly/Kaikilla_Vahvuuksilla).

#Resurssit #Voimavarat #Vahvuudet #Osaamisidentiteetti #ItsensäJohtaminen #Voimavarat #PositiivinenPsykologia #Voimakehä #Vahvuusvalmennus #VahvuuksienJohtaminen #Työhyvinvointi #Hyvinvointi