Onnea Suomi ja maailman onnellisin kansa!

6.12.2019
Kirsi Paldanius

 

Onnea Suomi! Tänään liput liehuvat ja maljoja nostetaan itsenäiselle Suomelle. Maailman onnellisimmalle maalle vuonna 2019.

Maaliskuussa The UN Sustainable Development Solutions Networkin (SDSN) julkistaman onnellisuuteen ja yhteisöön keskittyneen World Happiness Report -raportin mukaan me suomalaiset elämme maailman onnellisimmassa maassa. Raportissa tarkastelun kohteena oli kulunut vuosikymmen; kuinka onnellisuus on kehittynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana? Arvioitavia asioita olivat mm. muutosta ohjanneet teknologiat, sosiaaliset normit, konfliktit ja hallituksen politiikka.

Mitä meille kuuluu tänään, 6.12.2019? Päivän politiikkaa aktiivisesti tekevillä ja sitä seuraavilla on kysymykseen varmasti montakin vastausta, mutta entä Sinä? Miten sinulla menee?

Raportin mukaan elämänlaatua on mahdollista arvioida johdonmukaisesti, luotettavasti ja pätevästi subjektiivisilla hyvinvoinnin mittareilla, joita yhdessä voidaan kutsua onnellisuudeksi. Raporttia varten on mitattu ja vertailtu kuutta avaintekijää, joiden on todettu tukevan ihmisen hyvinvointia: ansiotulo, terveen henkilön elinajanodote, sosiaalinen tuki, vapaus, luottamus ja anteliaisuus.

Raportin avaintekijät (muutkin kuin ansiotulo) ovat sidoksissa myös työelämään. Palaan aiheen äärelle (eritoten siihen, miten itse voimme ko. tekijöihin vaikuttaa), kun arki jälleen koittaa.

Tänään juhlitaan!