Psykologinen turvallisuus

4.12.2019
Kirsi Paldanius

Kuumin NBF-hype lienee laantunut ja uskallan palata ajatuksissani puheenvuoroihin ilman, että kierrokset nousevat. Kaksi päivää, montaa upeaa esiintyjää ja hienoja puheita! Eittämättä moni mainittu yksityiskohta jää vaille ansaitsemaansa huomiota, kun päivien jälkeen jokainen aivosolu on kuorrutettu verbaaliglitterillä.

Esityksiä jälkeenpäin pohtiessani huomasin, että hyvin erilaiset huippupuhujat (ainakin Brené Brown, Carla Harris ja Anssi Rantanen) nostivat puheissaan esille psykologisen turvallisuuden työssä. Termi on vilahdellut mediassa sekä asiantuntijoiden kirjoituksissa jo hyvän aikaa työhyvinvoinnin yhteydessä. Mistä oikein on kyse?

Googlen työntekijöidensä keskuudessa v. 2015 tekemässä tutkimuksessa What makes a Google team effective? tärkeimmäksi tekijäksi nousi Psychological safety: Can we take risks on this team without feeling insecure or embarrassed? Työntekijöiden mielestä Googlella uskalletaan ottaa vuorovaikutukseen liittyviä riskejä mm. turvallisen ilmapiirin ansiosta.

Turvallinen ilmapiiri tarkoittaa mm. avointa, arvostavaa vuorovaikutusta läpi koko organisaation.

Litteissä organisaatioissa vuorovaikutuksen esteitä poistetaan keventämällä kommunikaation hierarkkisuutta. Kuka tahansa voi ottaa yhteyttä suoraan keneen tahansa organisaatiossa - kaikkia kuunnellaan, jokaisen mielipide on arvokas eikä kenenkään näkemyksiä väheksytä. Kommunikaation vapauttaminen on organisaation ylimmän johdon luottamuksen osoitus työyhteisöä kohtaan. Parhaimmillaan tuloksena on ketterästi toimiva, itseohjautuva ja olemassa olevaa tietoa tehokkaasti hyödyntävä työyhteisö, jonka jäsenillä on aito halu kehittää ja ylläpitää hyviä vuorovaikutus- ja dialogitaitoja.

Työyhteisön kokema psykologinen turvallisuus on merkki mm. avoimesta, keskustelevasta organisaatiosta, työhyvinvoinnista ja hyvästä ilmapiiristä.

Minkälainen teidän työpaikan vuorovaikutusilmasto on? Milloin viimeksi kävitte keskustelua työhyvinvoinnista? Miten pitkälle tulevaisuuteen organisaationne työhyvinvoinnin suunnitelma katsoo?

Tulen mielelläni keskustelemaan, tekemään arviota organisaationne työhyvinvoinnin nykytilasta ja kertomaan miten Sepontytär voi auttaa työyhteisönne kehittämisessä. Jätä yhteydenottopyyntö, soita tai tekstaa numeroon +358 500 580 921 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen kirsi@sepontytar.fi. Arvio valmennustarpeista on maksuton eikä lomakkeen täyttäminen sido sinua mihinkään.