Minun Voimakehäni

29.4.2022
Kirsi Paldanius

Tämä blogikirjoitus on osa Vahvuuttamo Oy:n Minun Voimakehäni -haastetta, jonka tavoitteena on vaikuttaa ja lisätä ymmärrystä laajan vahvuusnäkemyksen merkityksestä.

Jokaisen vahvuudet ansaitsevat tulla tunnistetuksi. Siihen tarvitsemme kuitenkin kieltä, käsitteitä ja jäsennysmallia. Siksi tarvitsemme Voimakehää.
- Sanna Wenström
 

sepontytar_t-grafiikka.png

Mikä VOIMAKEHÄ®?

VOIMAKEHÄ® on vahvuuksien tunnistamiseen ja nimeämiseen kehitetty suomalainen ohjauskonsepti ja työkalu. VOIMAKEHÄ® perustuu positiivisen psykologian laajaan vahvuusnäkemykseen, johon sisältyy kuusi vahvuuden lajia: luonteenvahvuudet, luontainen kyvykkyys ja lahjakkuus, hankitut taidot ja osaaminen, kiinnostukset, arvot sekä resurssit. 

VOIMAKEHÄ®-konseptin nimi tulee termistä Power Zone, ”area of optimal functioning or flourishing”, eli innostuksen ja kukoistuksen optimaalinen vyöhyke (Niemiec, 2018; Mayerson, 2015).

​VOIMAKEHÄ® perustuu humanistiseen ja positiiviseen psykologiaan sekä sosio-konstruktivistiseen näkemykseen johtamisesta, ohjauksesta ja opettamisesta. Se tarjoaa kattavaan tutkimustietoon perustuvan mallin, jäsennyksen ja menetelmän vahvuuslähtöiseen ohjaamiseen ja valmentamiseen sekä johtamiseen ja esimiestyöhön. 

​VOIMAKEHÄ® työkalussa (kuva alla) on työskentelyalusta ja satoja vahvuussanoja sisältäviä kortteja laajan vahvuusnäkemyksen kaikilta kuudelta osa-alueelta.

 

sepontytar_t-grafiikka.png

Näin rakentui minun Voimakehäni

Alla näet kuvan noin kahden tunnin vahvuustyöskentelyn tuloksena syntyneestä Voimakehästäni. Työskentely osoitti, että omien vahvuuksien tunnistaminen ei vahvuusvalmentajallekaan ole ihan suoraviivaista. VOIMAKEHÄ® työkalussa satoja vahvuussanoja ja välillä on vaikea päättää, mikä on itselle tärkeintä ja merkityksellisintä juuri nyt, tässä tilanteessa, tässä vaiheessa työuraa tai uuden edessä. Kävimmekin parituntisen Voimakehäprofiloinnin kuluessa vahvuusvalmentajani Sanna Wenströmin kanssa monta mielenkiintoista vahvuuskeskustelua!

Luontenvahvuuksien kartoittaminen

Voimakehätyöskentely alkaa tutustumisella omiin luonteenvahvuuksiin. Luontenvahvuudet ovat keskeinen osa laajaa vahvuusajattelua; niillä on vahva yhteys muihin vahvuuksien lajeihin ja siksi ne on sijoitettu VOIMAKEHÄ® työskentelyalustan keskelle.

Omaa luonteenvahvuusprofiilia voi hahmotella VOIMAKEHÄ® työkalun luonteenvahvuudet -korttien avulla. Yksinomaan korttien kanssa työskennellen luonteenvahvuuksista voi muodostua omien toiveiden mukainen unelmatila, eikä suinkaan realistinen kuva omista ydinvahvuuksista tai kasvuvahvuuksista.

Meillä kaikilla on potentiaalisesti kaikkia 24 luonteenvahvuutta, joita hyödyntämällä ja harjoittamalla voimme toteuttaa hyveitä ja sitä kautta elää hyvää elämää.

VIA-luonteenvahvuuksien kartoitus

Luonteenvahvuuksien "selfien", tämänhetkisen järjestyksen saat kätevimmin napattua osallistumalla maksuttomaan kartoitukseen VIA-Instituutin verkkosivuilla. Positiivisen psykologian luonteenvahvuusteoriaan perustuva VIA-luonteenvahvuuksien kartoitus on kaikille avoin ja siitä on olemassa kymmeniä kieliversioita.

Tutkijaparin Petersonin ja Seligmanin tieteellisesti validi luonteenvahvuusteoria yhdistää mm. eri persoonallisuusteorioiden, filosofioiden, kulttuurien ja maailmankatsomusten arvostamat vahvuudet ja hyveet. Meillä kaikilla on potentiaalisesti kaikkia 24 luonteenvahvuutta, joita hyödyntämällä ja harjoittamalla voimme toteuttaa hyveitä ja sitä kautta elää hyvää elämää.

Minun Voimakehäni

Omaa Voimakehää voi rakentaa hieman eri tavoin ja jokaisella VOIMAKEHÄ®-lisenssivalmentajalla on oma tapansa ohjata valmennettavan työskentelyä. Valitsin Sannan ohjeistuksesta Voimakehäni jokaiselle vahvuuden osa-alueelle seitsemän vahvuutta.

Luonteenvahvuudet

Tein ensimmäisen VIA-luonteenvahvuuksien kartoitukseni noin kymmenen vuotta sitten, enkä silloin vielä tunnistanut sen kaikkia mahdollisuuksia. Kertyneitä VIA-raporttejani vertaillessa huomaan, että ydinvahvuuteni ovat pysyneet pääosin samoina, tosin muutamia muutoksiakin havaitsen. Esihenkilönä toimiessani johtajuuden vahvuus oli yksi ydinvahvuuksistani (kolmantena). Nyt se on tilannekohtaisissa vahvuuksissani ja anteeksiantavuus ja kiitollisuus ovat nousseet viiden kärkeen. Rehellisyys ja reiluus ovat tärkeitä vahvuuksia ja molemmat näkyvät myös arvoissani. Elämänmyönteisyys ja usko tulevaisuuteen näyttäytyvät toiveikkuutena, ja kauneuden arvostamisen vahvuus pysäyttää minut päivittäin (lähi)luonnon ihmeiden äärellä.

Kyvykkyydet

Minut on helppo innostaa mukaan uusiin asioihin! Luonteenvahvuuksissani näkyvä toiveikkuus toistuu kyvykkyyksissäni myönteisyytenä. Havaitsen herkästi muiden ihmisten tunnetiloja ja osaan huomioida niitä toiminnassani ja vuorovaikutuksessani. Kokonaisuuksien hahmottaminen ja yksityiskohtien huomaaminen tukevat toisiaan esimerkiksi pitkissä valmennusprosesseissa.

Arvot

Yrittäjänä arvostan itseni toteuttamista – yrittäjän vapautta päättää ajankäytöstään ja valita asiakkaansa. Vastuullisuuteni näkyy arjen valinnoissa harkittuina ostoksina, lajitteluna ja kierrättämisenä, sekä paperittomana toimistona. Rakkaus, oikeudenmukaisuus ja suvaitsevaisuus arvoina viestivät ihmiskäsityksestäni, jonka mukaan yksilö on ainutlaatuinen ja arvokas. Luonto on minulle merkittävä hyvinvoinnin lähde!

Kiinnostukset

Kiinnostuksissa näkyy innostukseni uusiin asioihin ja kiinnostukseni ovat vaihdelleet aina, etenkin myös viimeisten kahden yrittäjyyden vuoden aikana. Lainsäädäntö kiinnostaa työyhteisöjen ja organisaatioiden kehittämisen näkökulmasta. Voimaannun kauniiden kuvien edessä ja olen kiinnostunut tekemään niitä myös itse. Psykologia kiinnostaa ammatillisesti ja opiskelen sitä(kin) parhaillaan. Ristiriitatilanteiden selvittämisessä ja sovittelun prosessissa, sekä valmentaessa on kiinnostavaa nähdä, miten ihmiset löytävät ratkaisut itsestään, vaurastuvat vahvuuksistaan ja oppivat yhdessä uutta!

Taidot ja osaaminen

Uudesta innostuminen määrittää minua myös taitojen ja osaamisen vahvuuksien osalta. Ikuisena opiskelijana kertyneiden taitojen ja osaamisten ”juu” korttipino on korkea. Voimakehälle valikoimani kahdeksan taitoa ja osaamista kuvastavat vahvuuksia, joita kyseisellä hetkellä olen eniten tarvinnut. Dialogiosaamisella, sovittelutaidoilla ja esiintymistaidoilla maksan itselleni palkan. Taito verkostoitua ja viestintätaito ovat tärkeitä myös yrittäjäyhdistyksen eri toimielimissä. Luovuus ja uuden teknologian käyttötaito tuovat osaltaan väriä ja helpotusta työarkeen.

Resurssit

Verkostot ja yhteistyön tekeminen ovat minulle yrittäjänä merkityksellisiä resursseja. Valitsin monista vaihtoehdoista mukaan myös arvostamani autonomian ja vapauden valintoihin. Minulle on aina ollut tärkeää, että työlläni on merkitys. Kerran olen hypännyt tyhjän päälle ja irtisanonut näennäisen hyvän työsuhteen, kun tehtävän merkitys ei enää ollut itselleni selvä ja vahva. Luotin tulevaisuuteen ja luotan edelleen. Inspiroidun muutoksesta. Se ei ehkä näy arjessani, sillä esimerkiksi kotini sisustus saattaa olla yksityiskohtia myöten kuukausia, jopa vuosia sama. Muutosvalmius on minulle valmiutta sisäiseen prosessiin – elämänpituiseen matkaan.

sepontytar_t-grafiikka.png

Voimakehäprofilointi™ yksilöohjaukseen sisältyy myös pdf-muotoinen VOIMAKEHÄ® (kuva alla), jonka valmennettava voi liittää esimerkiksi osaksi työhakemusta.

 

sepontytar_t-grafiikka.png

Voimakehäprofilointi™ ja henkilökohtainen vahvuusvalmennus

Voimakehäprofilointi™

Haluaisitko tutustua omiin vahvuuksiisi Voimakehäprofilointi™ yksilövalmennuksessa? Kaksituntinen intensiivivalmennus toteutetaan ensisijaisesti kasvotusten. Valmennukseen kuuluu ennakkotehtävä, valokuvia omasta Voimakehästä, sekä oma VOIMAKEHÄ® -pohja PowerPoint- ja pdf-muodossa (kuva yllä).

Voimakehäprofilointi™ yksilövalmennus on mainio lahjaidea esimerkiksi vastavalmistuneelle tai synttärisankarilleOsta Voimakehäprofilointi™ kätevästi verkkokaupasta (hinta 250 €, sis. alv 24 %). Varaa henkilökohtainen Voimakehäprofilointi™-valmennus ajanvarauskalenteristani Raahessa (+ 20 km) tai Oulussa. Ellei kalenterista löydy sopivaa aikaa, soita tai laita viesti (0500 580 921), tai ota yhteyttä  sähköpostitse.

#OsaaminenNäkyviin -viikon huipputarjous! 

Osaaminen Näkyviin -viikolla 2.-8.10.2023 ostettu Voimakehäprofilointi 
vain 220 € (sis. alv 24 %). Valmennusaika tulee varata viimeistään helmikuussa
ja käyttää huhtikuun 2024 loppuun mennessä.

 

Työyhteisön tai tiimin Voimakehäprofilointi™ 

Voimakehäprofilointi™ sopii sellaisenaan toteutettavaksi osana tiimi- tai työyhteisövalmennusta henkilökohtaisena tai räätälöiden työparivalmennuksena ja tiimin vahvuusvalmennuksena. Varaa aika maksuttomaan kartoitukseen, niin suunnittelen teille sopivan kokonaisuuden!