“Katsoo työelämän muutosta mistä suunnasta hyvänsä, näyttää työntekijän oma vastuu ja valmiudet korostuvan. Hypyistä erilaisiin tehtäviin ja ammatteihin on tullut arkipäivää. Kun oman osaaminen jatkuvasta päivittämisestä on tullut yksi merkittävimmistä työllistymisen edellytyksistä, tarvitaan uusia elämisen taitoja.
Mutta millaisia? Kyse on henkilökohtaisista taidoista, jotka mm. auttavat pysähtymään, valitsemaan, mukautumaan, palautumaan sekä ajattelemaan tietoisemmin, selkeämmin ja myös rohkeammin.” www.sitra.fi
Työn tuunaaminen on omatoimista työn muokkaamista itselle mielekkäämmäksi, omia taitoja monipuolisemmin hyödyntäen ja omat voimavarat huomioiden. Se on työarjen innovatiivisuutta ja unelmien toteuttamista nykyisessä työssä.
Työtä tuunaamalla vaikutat vuorovaikutuksen laatuun ja kehität työtä koskevia ajattelu- ja toimintatapojasi. Työn tuunaaminen kannattaa aloittaa niistä asioista, jotka ovat mahdollisia toteuttaa heti ja jotka edistävät hyvää virtausta omassa työssä. Kokeile alkuun vaikka seuraavia vinkkejä.
Helli muistiasi
Työpäivän aikana tapahtuvat keskeytykset kuormittavat työmuistia, eikä stressaantunut muisti toimi kunnolla. Jatkuva tavoitettavissa ja saatavilla olo, puhelimen merkkiäänet ja sähköpostin ilmoitukset, kalenterimuistutukset, yllättäen mieleen tulevat tämä on pakko muistaa* -asiat ja kollegan pistäytyminen työhuoneessa vievät huomion käsillä olevasta työtehtävästä, vaikka et niihin aktiivisesti reagoisi. Keskeytysten hallinta parantaa työhön keskittymistä ja mahdollistaa flown.
Mieti mikä sinut keskeyttää. Ota vastuu keskeytyksistä ja rajaa ne minimiin. Varaa sähköpostin lukemiseen ja viestien vastaamiseen tietty aika päivästä, esimerkiksi puoli tuntia aamupäivällä ja iltapäivällä. Laita puhelin äänettömäksi, kun teet keskittymistä vaativaa työtä. Jos mahdollista, laita työhuoneen oveen lappu, jossa kerrot kuinka kauan tarvitset keskeytyksetöntä aikaa -ja sulje ovi. Jaetussa työtilassa on kohteliasta kertoa muille, että tarvitset työtehtävän hoitamiseen rauhoitetun ajan. Rajaa oma tila esimerkiksi kuulokkeita käyttämällä.
Suunnittele työpäiväsi
Työpäivän suunnitteleminen edistää työhön sitoutumista. Oman kalenterin (päiväohjelman) suunnitteleminen ja työtehtävien järjestäminen selkiyttää työnkuvaa ja tavoitteita ja parantaa työn laatua. Itse laaditun suunnitelman ja tehtävälistan toteutuminen vahvistaa edistymisen tunnetta ja aikaansaamisen kokemusta. Työn suunnitteleminen toimii myös muistin apuna.
-
Aloita työpäivä tarkistamalla tehtävälista ja kalenteri ja suunnittele päivän ohjelma. Onko tiedossa siirtymisiä, tapaamisia, palavereja, keskittymistä vaativaa työtä? Minkä tehtävälistan asian voit hoitaa, jos esim. asiakastapaaminen peruuntuu?
-
Varaa vaativille tehtäville aikaa silloin, kun energiatasosi on korkealla. Useimmille meistä tuo hetki on aamulla.
-
Pidä kirjaa *asioista, jotka täytyy muistaa tehdä. Siirrä tehtäväluettelon töitä kalenteriin ja kun tehtävä on valmis, merkitse se tehdyksi.
-
Päätä työpäivä (onnittelemalla itseäsi hyvästä työstä ja) tarkistamalla seuraavan työpäivän suunnitelma.
-
Varaa kalenteriisi kerran viikossa 15 minuuttia aikaa seuraavan viikon suunnitteluun.
Paranna vuorovaikutusta
Hyvällä vuorovaikutuksella lisäät luottamusta, vältyt väärinkäsityksiltä ja ylläpidöt hyvää työilmapiiriä. Avoin keskustelu rohkaisee ajatusten jakamiseen, synnyttää ja rikastaa ideoita.
Vuorovaikutusta voi jokainen työntekijä lisätä olemalla kiinnostunut työkaverista, tervehtimällä ja kysymällä kuulumiset. Keskity kuuntelemaan, kun kollega kertoo työnsä haasteista tai iloitsee edistysaskelista. Ole läsnä ja kysy tarkentavia kysymyksiä. Tarjoa tarvittaessa apua pulmatilanteessa.
Työyhteisö iskuun uudelle vuosikymmenelle työyhteisövalmennuksella? Jätä yhteydenottopyyntö, soita tai tekstaa numeroon +358 500 580 921 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen kirsi@sepontytar.fi. Valmennustarpeen arviointi on maksutonta eikä sido sinua mihinkään!