Työstä palautumisen rinnalla käydään keskustelua työssä palautumisesta - siitä, miten palautumista voisi edistää ja miten sitä tapahtuisi mahdollisimman paljon jo työpäivän aikana.
Ensisijaisen tärkeää työssä palautumiselle on, että tiedät mitä sinulta odotetaan; mikä on työn tavoite ja merkitys. Silppuinen työnkuva, useasta lähteestä tulevat työtehtävät, keskeytykset, multitaskaaminen ja päällekkäiset tai epäselvät toimeksiannot eivät edistä työssä palautumista.
Pidä kiinni työajasta ja (lakisääteisistä tai TES:n mukaisista) tauoista. Poistu työpisteen äärestä ainakin lounas- ja kahvitauon ajaksi. Tauota työtäsi mahdollisuuksien mukaan pitämällä 30 sekunnista muutamaan minuuttiin kestäviä mikrotaukoja: hae lasi vettä, nouda tulosteet, tee pari venytystä tai tuijottele ikkunasta. Mikrotauko kannattaa sijoittaa työtehtävästä toiseen siirtymiseen, mutta pidämme mikrotaukoja myös suunnittelematta. Olet kenties saanut itsesi joskus kiinni lepuuttamassa aivojasi “tekemättä ja ajattelematta mitään” - onnittelut aivoillesi hyvästä valinnasta!
Varaa työtehtäviin riittävästi aikaa, jotta ne eivät valu vapaa-ajalle. Jos työtä on liikaa, etkä selviydy tehtävistäsi työpäivän aikana, pyydä apua! Jatkuvat ylipitkät työpäivät heikentävät henkistä suorituskykyä ja harkintakykyä. Saattaa olla, että väsymys ja stressi saavat sinut jumittamaan rutiinitöihin, kuin tärkeät asiat jäävät kasaantuvat.
Oman työ kannattaa mahdollisuuksien mukaan suunnitella ja aikatauluttaa siten, että työtehtävien järjestys tukee keskittymistä. Mikäli mahdollista, aloita työpäivä tarkistamalla tehtävälista ja päättämällä tehtävät, jotka pitää saada tehtyä päivän aikana.
Lisää liikettä työpäivään. Aloita jo töihin mennessä ja kävele ainakin osa työmatkasta. Tee taukojumppaliikkeitä, käytä portaita ja työskentele välillä seisten. Jos sinulla ei ole säädettävää työpistettä, kokeile laittaa läppärin tai näppäimistön alle pari kirjaa tai kansiota. Kierrä palaveriin, kahvitauolle, työkaverin työhuoneeseen tai tulostimelle mahdollisimman pitkää reittiä. Seiso tai kävele puhelujen ajan ja saatat huomata, miten keskusteluun syventyminen onnistuu paremmin, kun siirryt pois keskeneräisen ääreltä.
Hyvinvoivassa työyhteisössä työntekijät kuormittuvat vähemmän, sairauspoissaoloja on vähemmän ja ne ovat lyhyempiä. Työntekijät ovat kiinnostuneita ja innostuneita työstään ja työpaikastaan. Tämä vaatii myös työnantajan ja esimiehen jouston ja osallistumisen mm. rakentamalla ja vaalimalla hyvää keskustelukulttuuria. Dialogi esimiehen ja johdon kanssa lisää työntekijöiden voimavaroja ja tieto organisaatiossa leviää luontevasti molempiin suuntiin.
Hyvä työ tekee ihmiselle hyvää monin tavoin.
Haluatko keskustella organisaationne mahdollisuuksista tukea työntekijöiden työssä palautumista? Jätä yhteydenottopyyntö, soita tai tekstaa numeroon +358 500 580 921 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen kirsi@sepontytar.fi. Valmennustarpeiden arviointi on maksutonta eikä sido sinua mihinkään!