Kokemuspuhetta Erätauko-dialogista

9.12.2019
Kirsi Paldanius

Joulukuun 1.-7. vietettiin vastikään perustetun Erätauko-säätiön organisoimaa Erätauko-viikkoa. Sepontytär oli mukana toteuttamassa viikon ohjelmaa, keskusteluja aiheesta Suomi ja suomalaisuus.

Kuten dialogisuus työyhteisössä blogissa kirjoitin, käy Sitran kehittämä menetelmä rungoksi mihin tahansa keskusteluun, jossa tavoitteena ei ole yksimielisyys tai päätöksen tekeminen. Erätauko tuo luontevasti eri toimijat yhteen ja täyttää mainiosti tehtävänsä asioiden valmistelussa päätöksenteon osana. Työpaikalla menetelmä sopii esimerkiksi henkilöstön mielipiteiden ja ajatusten selvittämiseen työyhteisön kehittämiseen ja työhyvinvointiin liittyvissä hankkeissa sekä projektipalavereissa.

Viime viikon tiistaina fasilitoin Erätauko-viikkoon liittyen keskustelun valtakunnallisesti yhteisestä aiheesta, Suomi ja suomalaisuus. Kolmen vartin dialogiin osallistui ammatillisesti heterogeeninen kahdeksan hengen ryhmä. Jälleen kerran oli mielenkiintoista seurata keskustelun kulkua! Tunnelma oli lämmin ja vastaanottavainen, vuorovaikutus kunnioittavaa ja kuunteleminen intensiivistä - osallistujien läsnäolo likipitäen käsin kosketeltavaa.

Keskustelun kautta syntyneet oivallukset ja sanotusta virinneet ajatukset koottiin lopuksi yhteen ja kuten eräs keskustelijoista totesi, pohdittavaa jäi varmasti pitkäksi aikaa. Oivallukset liikkuivat syvissä vesissä ja loppukeskustelussa puhuttiin mm. muutoksen kestämisestä, arvoista ja sosiaalisesta segregaatiosta (eriytyminen).

Erätauko-malli mahdollistaa luottamuksellisen ilmapiirin syntymisen ja säilymisen, antaa aikaa pysähtyä ja harkita asioita rauhassa. Erätauko lisää aidosti ymmärrystä käsillä olevasta teemasta, kuten fasilitoijana sain jälleen kerran todistaa. Asioiden työstäminen dialogisuuden avulla avaa tehokkaasti uusia näkökulmia ja osallistujat pääsevät lyhyessäkin ajassa syvälle aiheeseen.

Mutta mitä osallistujat Erätauko-työskentelystä sanovat?

“Työskentely oli mielenkiintoista ja antoi ajattelun aiheita jatkoonkin.”
“Leppoisa tunnelma. Ohjaaja selkeä ja antoi tilaa.”
“Syviä mietteitä.”
“Pysäyttävää oli huomata, miten oma näkemys laajeni toisia kuunnellessa.”
“Lämmin tunnelma. Kuin olisimme nuotiopiirissä istuneet, kuten joku muu loppukeskustelussa totesi!”

Mistä teidän organisaatiossa olisi tarpeen keskustella? Tee tilaa dialogisuudelle ja tilaa työpaikan oma Erätauko (1,5 - 4 h). Jätä yhteydenottopyyntö, soita tai tekstaa numeroon +358 500 580 921 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen kirsi@sepontytar.fi, kerron mielelläni lisää.